Tel Aviv – Jerusalim

Tel Aviv – Jerusalim

Ultra moderni Tel Aviv i antički Jerusalim su različiti kao noć i dan. Evo nekih zanimljivosti o dva najveća grada u Izraelu.

Tel Aviv i Jerusalim u kombinaciji za jedno putovanje je jednostavno. Pre svega, nisu daleko jedan od drugog. U stvari, treba Vam jedan sat putovanja. Savršeno za kombinaciju istorije i kulture sa suncem, morem i plažom.

via GIPHY

Tel Aviv

Veličanstvena prestonica na Srednjem Istoku. Na hebrejskom jeziku Tel Aviv znači “prolećno brdo”. Grad je pun urbane mode. Preko dana posetite plažu, a po noći uđite u živu noćnu scenu. Ali ovde takođe ima i istorije.

King George Street – kulinarsko srce grada

Ulica Kralja Đorđa je urbano središte Tel Aviva. Mlađi stanovnici grada svraćaju ovde na kafu ili da pazare u trendi buticima u Dizengof Centru. Ova ulica je takođe i gurmanska destinacija, gde se može obedovati u svako doba dana. Počnite dan izraelskim doručkom, u jednom od mnogobrojnih “kafea za doručak” i završite dan u nekom od fensi koktel barova. Probajte finu vegansku pitu u Seeds-u ili gucnite koktel u Denim-u.

Plaže – city break i letovanje u jednom

Zapad Tel Aviva je okružen 13km dugom plažom. Apsolutno je svejedno gde ćete se smestiti na plaži: sve su divne. Locirana blizu centra grada, popularna Gordon plaža je atraktivna preko cele godine. Na jugozapadu je Banana plaža koja je mirnija i manje posećena. Ovde ima škola za surfovanje, i petkom veče ljudi se sastaju i učestvuju u časovima bubnjeva. Ovde se najeksentričniji bubnjari razmeću, i pored sviranja igraju na plaži uz zvuke bubnjeva.

tel aviv, izrael, destinacija, grad
Plaže Tel Aviva

Jafa buvljak – u potrazi za vintidž

Jafa, ili Yafo na hebrejskom znači “prelepo”. Pravi opis za ovaj deo Tel Aviva. U lavirintu uskih ulica modernog užurbanog Tel Aviva osetićete se kao da ste daleko negde. Veliki broj ovih ulica formira Shuk Ha Pishpishim iliti buvljak. Brzo će Vam proći sati tražeći vintidž blago ovde, između Jefet ulice i Jerusalim bulevara. Prodavci će Vam pokazati brojnu odeću i stvari, od starog nameštaja do vintidž odeće. Tu su i brojni lokali gde možete uzeti kafu ili poručiti lagani ručak.

Jerusalim

Jedno od najsvetijih mesta na svetu: Jerusalim. Mesto nastanka Islama, Hrišćanstva i Judaizma. Svaki kamen u ovom gradu ima priču.

Stari grad – put kroz kontinente

Stari grad Jerusalima je podeljen na različite kvartove: Muslimanski, Hrišćanski, Jevrejski i Jermenski. Svaki deo čuva svoj sopstveni karakter i šarm. Šetnja kroz stari grad je kao putovanje kroz nekoliko kontinenata. Najznačajniji je raskošni “Dome of The Rock” (kamena kupola) na planini hramova. Ovo je kolevka Muslimanske i Jevrejske vere.
Zadivljujuća zlatna kupola ove divne strukture ima specijalno značenje. Hrišćani veruju da je ovde Abraham bio spreman da zrtvuje svog sina. Za Muslimane ova lokacija predstavlja mesto gde je Muhamed uzdignut na nebo.

jerusalim, izrael, grad, lokacija, destinacija
Panorama Starog grada

Mahane Yehuda Market – boje i mirisi

Pijaca Mahane Yehuda, lokalno poznata kao Šuk, predstavlja mesto okupljanja stanovnika Jerusalima. Štandovi pijace su prepuni maslina velikih kao palac, pasulja sa biljem i velikom količinom voća. Više od 250 prodavaca izlaže svoje proizvode ovde. Okolo pijace su mnogobrojni restorani, barovi i prodavnice.

The Tower of David – spektakularni lajtšou

stara citadela, jerusalim, izrael,
Kula Davida

Kula Davida je stara citadela u centru Jerusalima.

Posle zalaska sunca, istorija magično oživljava. Uveče, spektakularni lajtšou se projektuje na antičke zidove vodeći posetioce nekoliko vekova unazad. Ovo nije samo vizuelna atrakcija već i fantastičan način da se nauči o poreklu ovog jedinstvenog ali i veoma komplikovanog grada.

Comments are closed.