Sultanat Oman

Sultanat Oman

Kao jedna od najstarijih arapskih civilizacija na Srednjem Istoku, sultanat Oman nudi beskrajne plaže, impresivne planine, zelene oaze i autentične gradove s modernim šmekom.

Zemlja Oman je zemlja kontrasta gde tradicionlna odeća, luksuzni automobili i ajfoni idu skupa.

Magični Maskat

Maskat će Vas dočekati sa prohladnim morskim povetarcem, mirisom bilja i tamjana i gostoljubivim stanovništvom. Najmanja prestonica na svetu je ostvarenje snova, izgrađena na strmim stenama okružena ravnicama.
Zahvaljujući mnogobrojnoj niskoj gradnji i svetlo okrečenim građevinama, Maskat je još poznat kao “bela prestonica”. 5000 godina star grad poseduje živopisne pijace, udobne “šiša” barove sa nargilama i visokokvalitetne šoping molove.

oman, azija, sultatant, glavni grad
Muskat, “beli grad”

Nebeske oaze

Uz prostrane plaže, istorijske građevine i šansu da se uživa u mističnim noćima u pustinji, Oman je još poznat po vadima: rečno korito koje formira zelenu dolinu između dve planine koja predstavlja raskošnu oazu sa čistom vodom, raznobojnim cvećem i egzotičnim pticama.
Jedna od najpopularnijih vadija za osveženje, plivanje i piknik je vadi Tivi u istočnom Omanu. Treba otići u šetnju po raskošnom tropskom području.

oaza, planine, voda, ptice, biljke,
Wadi, istočni Oman

Posmatranje kornjača

Ne žele samo turisti da se vrate u Oman. Arapska zemlja raspolaže svetski najbitnijim plažama sa kornjačama, Ras al-Hadd i Ras al-Jinz, gde preko 20.000 džinovskih kornjača iz Crvenog mora i Arapskog zaliva dolazi da se razmnoži. Profesionalni vodiči će Vas uputiti da uočite ove simpatične reptile u zaštićenim parkovima.

Činjenice o Omanu:

~ Lokacija: Oman se nalazi na istoku Arapskog poluostrva, između Indije i Afrike
~ Vladar: Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Sultan Kvabos bin Said (od 1970)
~ Površina: 309500 kilometara kvadratnih
~ Populacija: preko 4,8 miliona ljudi
~ Glavni grad: Maskat
~ Jezik: arapski; mnogi pričaju dobro engleski
~ Religija: tri četvrtine populacije su Ibadi, liberalna secesija islamske vere
~ Klima: od suptropske do pustinjske. Najbolje vreme za posetu je od oktobra do aprila kada je prosečna dnevna temperatura između 25 i 30 °C

Comments are closed.