Dubai – čudo arhitekture

Dubai – čudo arhitekture

Iako ne glavni , grad Dubai predstavlja najveći i najgušće naseljeni grad države Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na samoj obali Persijskog zaliva tradicionalno poznate orjentalne gostoljubivosti, ova pustinjska lepotica, očaraće vas svojom luksuznom i modernom arhitekturi. Nigde u Arapskom svetu, ne postoji ovako bogat i šarenolik grad. Ss toga i ne čudi što je dobio nadimak „Grad od zlata“.

dubai

Luksuz

Veliki luksuzni lanci hotela, zadiviće vas nestvarnim eneterijerom i impozantnim bogatstvom sadržaja. Grad budućnosti, sa elementima ekskluzivnosti, predstavlja već godinama unazad, jednu od retkih destinacija koja obiluje prestižom i luksuzom. Ipak treba naglasiti, da vam neće biti potrebno pravo malo bogatstvo, za posetu ovog magičnog grada orjenta (sem ukoliko niste zavisnik šopinga). Jer su cene na javnim mestima, u restoranima, kafićima, preozu… pristupačne za svačiji džep.

Za razliku od ostalih poznatih turističkih metorpola, grad Dubai, dosta razlikuje. Pre svega po mnoštvu božanstvenih spomenika, i religioznih objekata, koje nisu ostavština davnih predaka, već umetnički izraz i magija savremenog čoveka 21. veka. Pregršt interesantnih sadržaja, neće vam dati da se odmorite. A opet tolika jurnjava i posećivanje znamenitosti sa jednog kraja grada na drugi, neće vam dozvoliti da ostite umor.

Burdž Kalifa

Jedne od najpoznatijih i najlepših građevina ovog futurističkog grada su: Burdž Kalifa još uvek najveća zgrada koju je čovek ikada podigao. Sa neverovatnih 828 metara nadmorske visine, predstavlja jednu od najtežih savremenih arhitektonskih projekata. Sa ove lepotice, pruža se pogled na čitav Dubai, pa i šire.

Ovo je najposećenija građevina u gradu Dubaiu, za čiju posetu treba da se izdvoji oko 10ak eura. Zanimljivo je da je turisti idu samo do 600 metara nadomrske visine, brzim staklenim liftom. Potrebno je manje od jedne sekunde, da savlata jedan sprat zgrade.

Neobična fontana

Fontana u Dubaiu svakako najveća atrakcija, koja se može videti iz svih delova grada. Krasi je i veliko veštačko jezero Burdž Kalifa, koje se nalazi oko nje. Fontana je uvek obojena različitim bojama, koje još više dočaravaju njenu lepotu, a mlazovi vode se ispuštaju u ritmu arapske muzike, koja se pušta u obližnjem tržnom centru Dubai Mall. Interesantno je da mlaz vode može ići i do 160 metara u vis.

dubai

Tržni centri i zimski Dubai

Dva najpoznatija i najveća tržna centra u gradu Dubaiju su svakako Dubai Mall i The mall of Emirates. Pored ogromnih radnji poznatih modnih kreatora, ova dva tržna centra poseduju nešto nesvakidašnje. Iako je Dubai grad pustinja, plaža, toplog vremena, ovde se ljudi mogu i rashladiti i uživati tokom cele godine u najpoznatijim zimskim sportovima.

Olimpijsko klizalište, namenjeno za uživanje svih nalazi se u tržnom centru Dubai Mall. A pravo skijalište, sa sve žičarama, se nalazi u tržnom centru The mall of Emirates. Ako vas nije impresionirao velikim luksuzom, Dubai će svakoga baciti na kolena, sa neverovatnim zimskim kutkom koji je dostupan svima i u svako doba. Interesantno je i da su ova dva tržna centra, povezana metroom, pa iako se nalaze na potpuno dva kraja grada, za nekoliko minuta moćićete da iz jednog odete u drugi.

A sada, morski deo…

Plaža Džumeira, sa orgomnim veštačkim ostrvima, u obliku palme, srca i planete Zemlje sa kontinentima, oduševiće ljubitelje mora. Sa prelepim zlatnim peskom i pretoplom vodom, imaćete utisak kao da ste u nekoj lekovitoj banji, a ne na plaži. Ostrva se mogu posetiti brodićima, a na ostrvu Palmu, možete uživati u čarima modernog akva parka.

Ukoliko imate novca pri ruci, možete kupiti jedan deo bilo kog ostrva, jer su ona i danas nenaseljena, iako imaju sve.

Grad Dubai je centar mnogobrojnih atrakcija, koje prevazilaze čak i najbujniju maštu. Ovo su samo neke od prelepih građevina ovog zlatnog grada, svakako dobro treba isplanirati turneju po ovom kosmopolitenskom gradu. Ukoliko želite avantuu, zabavu i luksuz na jednom mestu, tura po Dubaiju će vas sigurno ostaviti bez daha.

(Milica Mijatović)

Comments are closed.